Foto: Frankie Fouganthin
Foto: Frankie Fouganthin

Stig Björkman

Stig Björkman (f. 1938) är en av Sveriges mest namnkunniga filmpersonligheter, ständigt aktuell med böcker och filmer om huvudsakligen – men inte enbart – film. Bland mycket annat har han publicerat intervjuböcker med Ingmar Bergman, Woody Allen, Lars von Trier och Joyce Carol Oates. I Michelangelos blick (2017) inbjuder han till en personlig vandring genom vännen och kollegan Michelangelo Antonionis liv och filmer.

Under sina närmare sextio år i branschen har Björkman mött, intervjuat och lärt känna en betydande del av filmhistoriens mest tongivande auteurer och filmstjärnor, alltifrån Orson Welles och Buster Keaton till Andrej Tarkovskij och Bernardo Bertolucci, från Gena Rowlands till Arnold Schwarzenegger. Tarkovskij assisterade han dessutom med dubbningen till dennes sista film Offret (1986). I fallet Antonioni fanns Björkman med på inspelningen av Blow-up – förstoringen (1966) och kom också att fira sin trettioårsdag hemma hos paret Antonioni och Monica Vitti, något som står att läsa mer om i Michelangelos blick.

Stig Gösta Henning Stigson Björkman föddes i Stockholm som en av tre söner till Gunvor och Stig H:son Björkman, den senare chefredaktör och ägare av tidskriften Svenska Hem, där även modern flitigt medverkade som respekterad modeskribent. Familjen bodde vid den tiden i Villa Lido på Djurgården, som blev en samlingspunkt för en stor och internationell vänkrets. Intresset för film och filmskapande väcktes tidigt och kom så småningom att helt dominera Björkmans liv och verksamhet – trots att han även hann med att satsa på en arkitektkarriär med arkitektexamen vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm 1964, och arbete som assistent åt bland andra Peter Celsing.

Redan på 1950-talet var Björkman aktiv inom ramen för Stockholms Studentfilmstudio, där han med tiden blev ordförande, och från 1960 verkade han som redaktör i landets ledande filmtidskrift Chaplin, åren 1964-72 dessutom som chefredaktör. Vidare har han medarbetat i såväl dagspress som fackpress, i bland andra Svenska Dagbladet (där han var återkommande filmrecensent 1962-1964), Dagens Nyheter och Aftonbladet, liksom i ledande utländska filmtidskrifter som Cahiers du Cinéma och Sight & Sound, därtill på senare år i olika sammanhang med den amerikanska kvalitetsdistributören Criterion. En del av hans texter om film finns samlade i volymerna Uppenbarelseboken: 203 texter om film (2021) och Uppenbarelseboken 2: 109 texter om film (2022).

Parallellt med de olika redaktörs- och skribentuppdragen övergick Björkmans intresse för film så småningom i praktik och till aktivt filmskapande. En första kortfilm som manusförfattare och regissör, Letizia, kom 1964, och belönades med pris vid filmfestivalen i Locarno. Den första långfilmen, Jag älskar, du älskar, följde fyra år senare. Björkmans spelfilmer har ofta varit relationshistorier där den kvinnliga huvudpersonen står i centrum, så exempelvis i Den vita väggen (1975), där Harriet Andersson spelar frånskild hemmafru. Den kanske mest kända spelfilmen, som dessutom fick ett gott mottagande internationellt, var emellertid Bakom jalusin (1984), till stora delar inspelad i Marocko, med bland andra Erland Josephson, Gunnel Lindblom och Domiziana Giordano i rollistan.

Sedan 1980-talet har Björkmans filmarbete uteslutande ägnats åt dokumentärer och då företrädesvis uppmärksammade filmporträtt av bland andra Lars von Trier (Transformer, 1997), Ingmar Bergman (Bilder från lekstugan, 2009, samt … men filmen är min älskarinna, 2010) och Ingrid Bergman (Jag är Ingrid, 2015). Den sistnämnda blev Guldbaggenominerad för Bästa dokumentärfilm. Senast stod han för Joyce Carol Oates: A Body in the Service of Mind (2022), en unik intervjufilm med och om Joyce Carol Oates.

Vid sidan av en omfattande filmpublicistisk verksamhet var Björkman lärare i regi på Dramatiska Institutet 1974-1975, filmkonsulent vid Det Danske Filminstitut 1975-1977 samt har undervisat om svensk film vid bland andra Loyola Marymount University i Los Angeles. Han har även arbetat som filmöversättare på ca 300 filmer, främst från engelska, italienska och danska men även franska och tyska.

Länkar

» Internet Movie Database
» Svensk Filmdatabas
» Sommar i P1 med Stig Björkman (sänd 23 juli, 2017)

Lästips

Stig Björkman, Torsten Manns, Jonas Sima, Bergman om Bergman
Stig Björkman, Dogma 95 – estetik och ekonomi
Stig Björkman, Helena Lindblad, Fredrik Sahlin (red.), Fucking Film: den nya svenska filmen
Stig Björkman, Gena Rowlands – en kvinna för alla årstider
Stig Björkman, Joyce Carol Oates
Stig Björkman, Nya bilder och dagsljus: tio svenska regissörsporträtt
Stig Björkman, Some Americans: de gav sina liv för Hollywood!!!
Stig Björkman, Olivier Assayas, Tre dagar med Bergman
Stig Björkman, Trier om von Trier
Stig Björkman, Uppenbarelseboken: 203 texter om film
Stig Björkman, Uppenbarelseboken 2: 109 texter om film
Stig Björkman, Woody om Allen

Böcker på Atrium Förlag