Coralie Saudo

Coralie Saudo (f. 1981) hör till vår tids mest framgångsrika franska barnboksförfattare och illustratörer. Hon har sedan debuten 2008 gett ut ett femtiotal böcker – antingen som författare eller illustratör, ibland både och. De flesta av hennes böcker har blivit stora succéer i hemlandet och många har även översatts till andra världsspråk. Min pappa är stor och stark, men… är den första av Saudos böcker som utkommer på svenska.

Saudos böcker kännetecknas av vitalitet, ömhet, glada färger och inte minst mycket humor i både ord och bild. Ofta rymmer böckerna också en pedagogisk poäng men alltid ur en överraskande vinkel.

Coralie Saudo föddes i Lille i norra Frankrike men växte upp i soliga Portugal, där hon bland annat gick gymnasiet. Hon har berättat att det var just under gymnasieåren som hon började rita i sina anteckningsblock och även passade på att låna sina föräldrars konstutrustning för att öva sig inom exempelvis akvarell- och oljemåleri. Efter gymnasiet återvände Saudo till Frankrike och började studera matematik och datavetenskap vid universitetet men fann att matematiken inte var något för henne.

Däremot blev hon alldeles fast i datorernas värld och 2002 kom hon på att hon gärna ville förbinda sitt intresse för konst med det digitala. Därför påbörjade hon istället studier i multimediadesign för att 2005 kunna titulera sig grafisk webbdesigner. Efter att ha arbetat ett par år som webbdesigner kände hon sig uttråkad av att skapa webbplatser för olika institutioner. Istället gick flyttlasset till Irland där hon av en slump fann sig till rätta i ett projekt som sammanförde barnboksförfattare och amatörillustratörer och resten är, som man säger, historia.

2008 utkom den första bilderbok Saudo illustrerat, Bê-Mouton av Nicole Snitselaar, och det dröjde inte länge förrän Saudo även upptäckte nöjet att skriva. Två år och ytterligare tio bilderböcker senare debuterade hon som författare med de charmiga och pedagogiska Le pingouin marche… moi aussi! och L’éléphant se douche… moi aussi!, båda illustrerade av Nicolas Gouny, och dessa följdes raskt av Chouette, chouette, chouette! som Saudo både skrev och illustrerade.

Senare samma år samarbetade hon med den prisbelönta illustratören Kris Di Giacomo på Mon papa, il est grand, il est fort, mais… eller Min pappa är stor och stark, men…, som den kom att heta på svenska, som blivit Saudos största internationella framgång till dags dato.

Länkar

» Coralie Saudos hemsida
» Coralie Saudos blogg
» Coralie Saudos engelskspråkiga blogg (ej lika uppdaterad)

Böcker på Atrium Förlag

No results found.

Ursäkta röran! Vi bygger om!