Foto: Boštjan Pucelj
Foto: Boštjan Pucelj

Maja Kastelic

Maja Kastelic (f. 1981) är en slovensk konstnär och barnboksillustratör som fått stor uppmärksamhet både i hemlandet och internationellt. Illustrationerna till hennes textlösa bilderbok Pojken och huset valdes ut till den stora illustratörsutställningen på Barnboksmässan i Bologna 2015, varefter själva boken utkommit i flera länder – nu också Sverige.

Kastelics illustrationer kännetecknas av möten mellan enkla former och stor detaljrikedom, där det ofta finns små parallellhistorier insprängda vid sidan av huvudberättelsen. Vanligen arbetar hon i traditionella medier som penna och papper, akryl, akvarell, gouache och bläck, och inspireras särskilt av de konstnärer som öppnar dörrar till nya stämningsfyllda världar – något hon också gör själv i Pojken och huset. Den som håller utkik kan i Kastelics illustrationer även upptäcka olika slags hyllningar till de världslitteraturens barnboksskatter som särskilt inspirerat henne, alltifrån Lewis Carroll till Shaun Tan.

Maja Kastelic föddes i Novo Mesto, en vacker liten barockstad nära gränsen till Kroatien, som i sin tur inspirerat henne till husen som syns på omslaget till och även inuti Pojken och huset. Som liten ägde hon varje barnbok som utkom i Slovenien och inspirerades framförallt av illustrationerna i dem så att hon även började teckna och måla själv. I vuxen ålder studerade Kastelic måleri på Konsthögskolan i Ljubljana och tog även en magisterexamen i konstvetenskap och visuell kultur vid FHS i kuststaden Koper. Därefter arbetade hon i flera år med olika typer av restaureringsarbeten, med freskmålningar som särskild specialitet, innan hon år 2012 gav sig in på frilanslivet som illustratör, med uppdrag för den legendariska slovenska barntidningen Ciciban. Den första bok Kastelic illustrerade var Brane Mozetics Landet Bomb, Landet Gräs (2013, på svenska 2019) och samarbetet med Mozetic fortsatte även därpå följande år med Första kärleken (2014, på svenska 2017) och Alja dobi zajcka (2014), som i likhet med debutboken översattes till flera andra språk.

Sedan dess har Kastelic samarbetat med flera andra författare från olika länder (Frankrike, Italien, England, Palestina, Österrike, Kanada m.fl.) men framförallt arbetat på sin egen bok Pojken och huset som gav henne möjlighet att sammanfoga hennes två stora passioner i livet: ord och bild. Redan 2012 fick hon ett erkännande på Slovenska Illustrationsbiennalen och mottog Hinko Smrekars pris efter att ha ställt ut de första illustrationerna ur boken. Tre år senare blev Kastelic utvald att medverka på den än mer prestigefyllda illustratörsutställningen på Barnboksmässan i Bologna, där förläggare från hela världen fick upp ögonen för hennes bildvärldar. Samma år belönades hon även med Levstik-priset hemma i Slovenien, något som ytterligare befäste hennes status som en av de ledande bilderbokskonstnärerna i hemlandet.

2018 illustrerade hon palestinska Anastasia Qarawanis bok Min katt Koozy, som belönades med Etisalat-priset för det årets bästa arabiska barnboksproduktion samt översattes till flera språk. Hon har även hyllats för sitt kreativa bildberättande i På resa med H C Andersen och Anton och stenfiguren, där hon nyttjar både bilderbokens element i uppslag och format och den grafiska romanens seriella berättande. Just Anton och stenfiguren var särskilt utmanande, då det var första gången hon tog fram en textlös bilderbok tillsammans med en annan författare.

Idag bor Kastelic i byn Trebnje, ett par mil från sin födelsestad Novo Mesto, och livnär sig som illustratör men har sagt att om hon ändå skulle behöva välja ett annat yrke vore det att bli bibliotekarie alternativt att driva en liten bokhandel och tehus. Hon gläds över att hennes två söner gillar böcker och passar ofta på att besöka byns bibliotek för att tillsammans med sönerna leta efter de hemligheter och skatter som finns gömda där.

Länkar

» Maja Kastelics hemsida
» Maja Kastelics blogg
» Maja Kastelics illustrationer i urval
» Jo Ellen Bogart samtalar med Maja Kastelic om ”Anton och stenfiguren”

Böcker på Atrium Förlag

Ursäkta röran! Vi bygger om!