Foto: Privat
Foto: Privat

Valeria Docampo

Valeria Docampo (f. 1976) är en hyllad argentinsk konstnär och illustratör som arbetat med författare och förlag från världens fem kontinenter. Tidigare har endast hennes tolkning av Nötknäpparen utkommit på svenska – nu är det dags för Den stora ordfabriken.

Inspirationen till sina illustrationer finner Docampo i vardagens poesi – ljudet av regn, frukostens dofter, formen på träd, hur ljuset faller vid olika tidpunkter – men också i fotografier, samtal, minnen, drömmar. Hon söker ständigt nya grafiska uttryck och material, och rör sig gärna mellan analoga och digitala tekniker. Varje nytt projekt innebär nya utmaningar. Den stora ordfabriken är hennes mest spridda bok, då den översatts till ett trettiotal språk, belönats med flera priser och även adapterats för scenen.

Valeria Docampo är född och uppvuxen i Buenos Aires. Redan som liten tyckte hon om att teckna och sökte sig sedermera till universitetet i Buenos Aires för att studera konst. Då hade hon ännu en väldigt romantisk konstsyn men med tiden insåg hon att det skulle bli svårt att livnära sig som konstnär så hon bytte inriktning till grafisk design vid samma universitet. Därefter fortsatte hon under flera år som lärare på universitetet, parallellt med att hon utvecklade sitt eget arbete med grafisk design och illustration som egenföretagare. Sedan 2006 har hon ägnat sig åt barnboksillustration på heltid och efter debuten med Celebrate Kwanzaa with Boots and her Kittens (2007) illustrerat ett sextiotal böcker för förlag från fem kontinenter. Många av dessa har varit klassiker som Alice i underlandetDen lille prinsenSvansjön och ovannämnda Nötknäpparen.

Arbetet med Den stora ordfabriken, som inleddes 2008, var en stor utmaning, eftersom Docampo då ännu inte kunde ett ord franska och hela tiden behövde hjälp för att förstå manuset. Samtidigt var det en bok med en universell berättelse, som var tänkt att nå en mycket bred målgrupp. Samarbetet med Agnès de Lestrade blev lyckat och fortsatte till nya böcker som Tout au bord (2014) och La petite fileuse de brume (2018).

Sin arbetsprocess har Docampo beskrivit som att hon i början av varje projekt läser manuset om och om igen, tills intrycken ersätter orden. Därefter gäller det att visualisera dem. Hon skissar mycket, prövar olika färger och gör anteckningar. Det är nästan som att göra en film, menar hon, men där hon måste stå för alltifrån rollgestalter, platser, ljussättning, kameravinklar, rytm och musik. Från studieåren minns hon särskilt sina första möten med filmer av Tarkovskij och Béla Tarr som lärde henne att se vardagliga saker i ett nytt ljus. Dessutom är Docampo också grafisk designer och måste ta hand om typografi och design i varje projekt.

Idag bor Docampo i franska Lyon, där hon njuter av att se saker med nya ögon igen, genom sin lilla dotter som föddes 2016.

Länkar

» Valeria Docampos hemsida
» Valeria Docampos Twitter-konto
» Valeria Docampos Facebook-konto
» Valeria Docampos Instagram-konto
» Writing and Illustrating – Intervju med Valeria Docampo

Böcker på Atrium Förlag

Ursäkta röran! Vi bygger om!