Foto: Alex Valentine
Foto: Alex Valentine

Jenny Valentine

Jenny Valentine (f. 1970) är en av Storbritanniens mest uppskattade barn- och ungdomsförfattare. Hennes succédebut Hitta Violet Park från 2007 belönades med det prestigefyllda Guardian Children’s Fiction Prize. Därefter har det blivit ytterligare fem ungdomsromaner – alla hyllade och, i likhet med debutboken, nominerade till den brittiska utmärkelsen Carnegie Medal – och dessutom två omtyckta bokserier för lite yngre läsare. Hennes böcker har publicerats i ett tjugotal länder.

Valentines böcker är oförutsägbara, fulla av överraskningar, roliga och inte sällan lite absurda. Tematiken är i grunden konventionell, och kretsar ofta kring familj, identitet och att finna sig själv – men det sätt som Valentine målar upp sina historier på är oväntat och originellt. Här är det inte sällan de frånvarande fäderna, slitna mödrarna och struliga tonåringarna som står i fokus. Hon har en känsla för detaljer och en förmåga att se till det lilla i tillvaron – inte sällan ur en oväntad synvinkel. Därtill är hon skicklig på att bygga upp en spänning kring en gåta som sedan utvecklas under berättelsens gång.

Jenny Valentine är född i Cambridge och flyttade ofta under sin uppväxt. Hon fick därmed tidigt en inblick i olika levnadsvillkor och miljöer, något som gett avtryck i hennes böcker om Joy. Hon önskar också att hon liksom Joy vid tio års ålder hade lärt sig att hitta livets silverkanter, att alltid se det positiva i allting. I femton år arbetade hon dessutom i en hälsokostbutik i Primrose Hill, där hon mötte och hörde talas om många märkvärdiga människor. Många av dessa har senare letat sig in i hennes böcker – däribland hennes första titelkaraktär, Violet Park.

Sina studieår tillbringade Valentine vid Goldsmiths College i London, där hon studerade engelsk litteratur – något som nästan fick henne att sluta läsa böcker – men annars har hon alltid varit omgiven av litteratur och läser jämt. Numera bor hon i centrala Hay-on-Wye, en liten stad i Wales som är berömd för sin årliga litteraturfestival och sina många bokhandlar och antikvariat. Valentine deltar ofta på festivalen och utsågs 2017 till Hay Festival International Fellow, vilket gjorde det möjligt för henne att träffa och lära av tonåringar från hela världen. Själv har hon två vuxna döttrar, som i sin tur gav henne inspiration till den populära bokserien Iggy & jag.

Debutboken Hitta Violet Park skrev Valentine på lediga stunder, under ett halvår, medan hon jobbade som elevassistent i en grundskola i Camden i London. Efter framgångarna med debuten – som översatts till ett tiotal språk – fick hon möjlighet att skriva sin andra bok, storsäljaren Trasig soppa, på heltid men drog slutsatsen att hon arbetade bättre som författare om hon inte gjorde det på heltid. Under många år drev hon därför en delikatessbutik, men har nu återvänt till att bara skriva. När hon inte skriver rör hon sig runt i bergen eller stryker omkring i London eller gör yoga eller avlyssnar andras samtal eller ser film eller skrattar för högt på tysta ställen eller bakar goda kakor eller försöker att inte ramla ner i det kaninhål som är hennes mobiltelefon. Valentine tycker även mycket om att resa och befinner sig därför ofta på resande fot.

Länkar

» Ashes to Ashes (på Guardians webbplats)
» Bookbag talks to Jenny Valentine: an interview
» Intervju på You Tube del 1
» Intervju på You Tube del 2
» The Story of My Children’s Book (på Guardians webbplats)

Böcker på Atrium Förlag

Ursäkta röran! Vi bygger om!