Foto: Privat
Foto: Privat

Anastasia Qarawani

Anastasia Qarawani (f. 1988) är en prisbelönt palestinsk barnboksillustratör och författare som sedan 2012 både illustrerat och skrivit barnböcker, och därtill publicerat ett flertal kulturartiklar. Hennes hittills största framgång är Min katt Koozy som också är den första av hennes böcker att utkomma på svenska.

I sina böcker är Qarawani intresserad av att väcka frågor. Hon försöker följa sitt inre barn för att finna den nyfikenhet hon kommer ihåg från sin egen barndom. För henne är det viktigt att barnböcker kan utgöra en motkraft mot den omvärld som hela tiden vill tämja det inre barnet – det är viktigt att barn förhåller sig nyfikna, frågvisa och skeptiska när det gäller världen utanför.

Anastasia Qarawani föddes i Ukraina (dåvarande Sovjet) till en ukrainsk mor och palestinsk far. Hennes uppväxt mellan två kulturer har påverkat hennes sätt att se på världen och också reflekterats i de ämnen hon valt att behandla i sina verk, i såväl ord som bild.
Sina studier bedrev Qarawani vid det arabisk-amerikanska universitetet i Jenin där hon tog en kandidatexamen i engelska och en magisterexamen i litteratur och interkulturell kommunikation. Vid sidan av frilansarbete som författare och illustratör har hon även idag sin bas i Jemin i Västbanken och arbetar vid samma lärosäte som forsknings- och undervisningsassistent. Hon har också arbetat med flera olika palestinska stiftelser och institutioner för att organisera konstworkshops för barn.

Qarawanis bok Min katt Koozy från 2018 gav henne tillfälle att arbeta med den världskända slovenska illustratören Maja Kastelic och resultatet belönades med Etisalat-priset (ett av de främsta arabiska barnbokspriserna) för det årets bästa barnboksproduktion samt kom att översättas till flera språk. Fastän hon vid det laget hade gett ut flera böcker, väljer hon att framhålla Min katt Koozy som sin egentliga debut.

Länkar

» Anastasia Qarawani på ResearchGate
» Anastasia Qarawani på Pinterest

Böcker på Atrium Förlag

Ursäkta röran! Vi bygger om!