Foto: Orlando Fernandez
Foto: Orlando Fernandez

Tennessee Williams

Tennessee Williams (1911-1983) hör till 1900-talets mest betydande dramatiker. Thomas Lanier Williams, som han egentligen hette, föddes i Mississippi men växte upp i St Louis, Missouri, där klasskamrater gav honom smeknamnet Tennessee eftersom han hade sydstatsdialekt.

Det problemfyllda familjeporträttet – som med tiden visade sig innehålla en våldsam far, en kvävande mor, en favoriserad bror och en sedermera schizofren syster – gav Williams inspiration till många av hans verk.

Den första större framgången var Glasmenageriet (1945), en ömsint historia med självbiografisk bakgrund om en ung man som längtar efter att fly från hemmet där hans mor lever i en fantasivärld och inte förmår hjälpa sin blyga och lätt handikappade dotter till ett drägligt liv.

En närbesläktad tematik återfinns i Linje Lusta (1947) där den neurotiska Blanches drömvärld slås i stycken av svågern Stanleys erotiska attacker.

Katt på hett plåttak (1955) utlöses bittra och abnorma familjemotsättningar när överhuvudet i en förmögen sydstatsfamilj får veta att han är döende och hans giriga familj, förutom en av sönerna, gör allt för att ställa sig in hos honom.

Både Linje lusta och Katt på hett plåttak förärade Williams Pulitzerpriset, och cementerade hans position i den amerikanska dramatikerkanon där han i storhet kan jämföras med Eugene O’Neill och Arthur Miller.

Det finns dessutom de som menar att Williams fick större inflytande än dessa på den följande dramatikergenerationen.

Länkar

» Answers.com
» Glbtq.com
» Kirjasto

Lästips

Foster Hirsch, A Portrait of the Artist: The Plays of Tennessee Williams
Philip C. Kolin (red.), The Tennessee Williams Encyclopedia
Lyle Leverich, Tom: The Unknown Tennessee Williams
Judith J. Thompson, Tennessee Williams’ Plays : Memory, Myth, and Symbol
Dakin Williams & Shepherd Mead, Tennessee Williams: An Intimate Biography
Tennessee Williams, Memoirs (självbiografi)

Böcker på Atrium Förlag

Ursäkta röran! Vi bygger om!