Pam Smy

Pam Smy räknas till Storbritanniens främsta illustratörer. Redan innan de stora framgångarna med hennes helt egna grafiska roman Thornhill (2017) gav hennes illustrationer ytterligare skimmer åt verk av andra författare, inte minst Siobhan Dowds Offret till Dond som ursprungligen utkom 2013.

Redan från barnsben har Smy fascinerats av landskap, och det är tydligt även i hennes illustrationer som ofta har sitt fokus på platsen och relationen mellan rollfigurer och deras omgivning – alltifrån trädgårdar, hemsökta hus, alpina landskap och keltiska öriken. I hennes skissböcker, där alla bilderna får sin början, blandas verklighetsavbildningar med fantasivärldar. Färger förekommer sällan i Smys verk, istället är Sagans tidlösa värld central också i Smys illustrationer till Offret till Dond.

Pam Smy flyttade mycket i sin barndom, och familjen levde mest på landet. Hon växte upp i ett hem utan böcker men ägde tidigt en utgåva med Frances Hodgson Burnetts mest kända böcker, Lille LordenEn liten prinsessa och Den hemliga trädgården, varav den sistnämnda är hennes favorit. Hon kände sig aldrig riktigt hemma i tuffa ungdomskretsar och trivdes inte i skolan, men på Suffolk College i Ipswich öppnades hennes ögon för teckning.

I slutet av 1980-talet blev Smy antagen till kandidatprogrammet i illustration vid Cambridge School of Art, och under de tre åren sysselsatte hon sig mest med observationsteckning. Efter skolan arbetade hon på barnbibliotek och barnbokhandel samt illustrerade läromedel och sagoböcker, även någon enstaka kapitelbok, men var inte nöjd med det hon presterade. Därför sökte hon sig tillbaka till Cambridge School of Art när år 2001 utvecklade en magisterutbildning i barnboksillustration. Efter hennes examen 2004 bytte skolan namn till Anglia Ruskin University och hon blev erbjuden möjligheten att undervisa på samma utbildning som hon själv gått, och det har hon fortsatt med sedan dess.

Vid sidan av undervisningen har Smy illustrerat en lång böcker. Enligt henne själv utgjorde prisbelönta Lob (2010) av Linda Newbery genombrottet som i sin tur ledde vidare till verk av bland andra Sir Arthur Conan Doyle, den Children’s Laureate-belönade författaren till Gruffalon, Julia Donaldson, John Agard, Penelope Lively samt Siobhan Dowds Offret till Dond. 2017 firade hon stora framgångar med den egna grafiska romanen Thornhill.

Pam Smy ställer flitigt ut sina verk som grafiker, ofta som medlem i the Inky Crowns konstnärskollektiv, där hon är en av grundarna. Hon bor i engelska Cambridge med sin make, författaren och illustratören Dave Shelton, och deras dotter. Vid sidan av teckning tycker hon om att vara ute med hunden, gå på bio och lyssna på radio.

Länkar

» Pam Smys hemsida
» Pam Smys Instagram-konto
» Words & Pictures – Intervju med Pam Smy
» Artists Book House – Intervju med Pam Smy

Böcker på Atrium Förlag

Ursäkta röran! Vi bygger om!