Foto: Stellan Runge
Foto: Stellan Runge

Björn Runge

Björn Runge (f. 1961) är en av Sveriges främsta filmskapare även om han sedan 2006 arbetat mer med teater än med film. Bland hans långfilmer kan debuten Harry & Sonja (1996), den Guldbaggebelönade ”befrielsetrilogin” med Om jag vänder mig om (2003), Mun mot mun (2005) och Happy End (2011), den internationella succéproduktionen The Wife (2017) samt filmatiseringen Bränn alla mina brev (2022) nämnas.

2007 debuterade Runge som dramatiker med Uppdraget, i egen regi på Stockholms Stadsteater, och 2013 blev han uppmärksammad för sin romandebut Det allra enklaste. Med Stillhetens hav och andra dramer utkommer fem av Runges pjäser för första gången i bokform.

Runges dramatik kretsar ofta, i likhet med hans filmer, kring svåra teman och människor i olika slags förändring – oavsett om det rör sig om brist på kärlek, mänsklig förnedring eller minnen som inte går att bli av med. Vardagen finns alltid nära, likaså kopplingar till en orolig omvärld, alltifrån tortyren i Abu Ghurayb-fängelset till erfarenheter av en militär mission i Afghanistan till flyktingströmmarna på väg mot Europa. Många kritiker har framhävt mörkret hos Runge men det är minst lika viktigt att se hur solidarisk han är gentemot de människor som skildras – för att inte glömma att dramerna rymmer stråk av humor och värme. Den existentiella absurdismen, som gång efter annan ger sig till känna i Runges dramer, för därtill tankarna till Nobelpristagare som Pinter, Beckett och Sartre, och visar prov på ett både starkt och egensinnigt författarskap.

Björn Lennart Runge föddes i bohuslänska Uddevalla, även fastän han har Lysekil som officiell födelseort, och under hans uppväxt levde familjen ett kringflackande liv. Hans far arbetade som försäljare, hans mor som apotekstekniker, och många olika slags människor rörde sig i deras hem, som ständigt återfanns på nya adresser. När Runge skulle börja gymnasiet sökte han sig långt bort, till Södra Latin i Malmö, där han kom in på den naturvetenskapliga linjen, men redan efter ett par månader hoppade han av. Istället gick han våren 1977 en dramakurs för arbetslösa ungdomar, där han fann sin regiådra. Efter militärtjänsten flyttade Runge till Stockholm för studier i filmvetenskap och fick anställning hos Roy Andersson på dennes Studio 24.

Under tiden som adept hos Andersson, som Runge senare framhävt som en fadersfigur och inspirationskälla (fastän deras filmer stilistiskt är diametralt olika), började han skriva manus och regissera kortfilmer på egen hand. Detta ledde i sin tur till regilinjen vid Dramatiska Institutet, varifrån han gick ut 1989. Strax efter examen kom också Runges första genombrott som filmskapare, genom den prisbelönta kortfilmen Greger Olsson köper en bil (1990), som handlar om en man som köper en bil istället för en barnvagn. Självaste Aki Kaurismäki valde ut filmen som förfilm till Flickan från tändsticksfabriken. Däremot fick Runges långfilmsdebut Harry & Sonja (1996), med Stellan Skarsgård och Viveka Seldahl i titelrollerna, ett svalt mottagande av kritikerna.

Den stora karriärmässiga vändningen blev TV-serien Anderssons älskarinna (2001), med vilken Runge slog igenom för en bredare publik, och som lade grunden till att han kunde göra Om jag vänder mig om (2003), en av 2000-talets mest hyllade och prisbelönta svenska filmer. Runge själv blev för den belönad med Guldbaggar för både bästa manus och bästa regi (en bedrift han till dags dato delar med endast åtta andra filmskapare). Filmen mottog till och med en Silverbjörn vid filmfestivalen i Berlin, där den även tilldelades priset Blå Ängeln, för bästa Europeiska film. Även Runges nästföljande långfilmer Mun mot mun och Happy End belönades med Guldbaggar och firade framgångar på filmfestivaler runtom i Europa.

2006 debuterade Runge som teaterregissör när han regisserade Harold Pinters Aska på Göteborgs Stadsteater. Året efter kom dramatikerdebuten med Uppdraget på Stockholms Stadsteater, och fler både dramer och teaterföreställningar på teatern följde – såväl egna dramer som verk av exempelvis Lars Norén (Nattvarden) och Arthur Miller (En handelsresandes död). Bland dramerna i samlingen Stillhetens hav och andra dramer har några redan spelats på teatrar medan andra ännu väntar på sin scenpremiär.

Länkar

» Internet Movie Database
» Svensk Filmdatabas
» ”Ibland vill jag smyga ut bakvägen – intervju med Björn Runge” av Lolo Amble
» ”I STEGET: Filmaren Runge på upptäcktsfärd i våra psyken” av Kurt Mälarstedt

Lästips

Björn Runge, Svindel & extas
Björn Runge, Konsekvenser: en lägesrapport från periferin hösten -06
Björn Runge, Prokrustes säng
Björn Runge, Fiktion som liv

Böcker på Atrium Förlag

Ursäkta röran! Vi bygger om!