Foto: Greg Beyer
Foto: Greg Beyer

Sonya Hartnett

Sonya Hartnett (f. 1968) är en av Australiens främsta författare. Hon
skriver för alla åldrar, men är i Sverige mest känd för sina böcker
för unga vuxna och ungdomar. Detta för att hon är en av få som vågar sig på att skriva för unga människor som befinner sig på gränsen till vuxenvärlden.

Hittills har det blivit ett tjugotal romaner, som översatts till flera språk och tilldelats en stor mängd priser. År 2008 belönades hennes litterära gärning med ALMA-priset (Astrid Lindgren Memorial Award), världens största barn- och ungdomsbokspris, och hon har även omtalats som den enda ungdomsförfattaren med Nobelpriskaraktär.

Thursday’s Child är hennes mest uppmärksammade bok – den vann bland annat det prestigefyllda brittiska Guardian Children’s Fiction Prize år 2002.

Hartnetts böcker uppvisar ett psykologiskt djup som gör även de mest otänkbara situationer trovärdiga. Berättelserna väcker tankar och ställer frågor, upprör och skrämmer, men rymmer samtidigt det vackra i livet.

Sonya Hartnett föddes i Melbourne och växte upp i en katolsk familj som näst äldst av sex syskon. Hon bor än idag kvar i samma stad, tillsammans med sin hund och sin katt, och har sagt att hon hellre vill bli ihågkommen som författaren som lärde människor respektera naturen och djuren än att vara författaren som skrev bra historier.

Sina barndomsår har Hartnett beskrivit som en mörk tillvaro, där de enda riktiga ljuspunkterna utgjordes av de få böcker som hon kunde komma åt. Även ungdomsåren blev tuffa – inte minst efter att hon vid femton års ålder debuterade med Trouble All the Way, en roman hon skrivit två år tidigare.

Den dittills ganska blyga och konstintresserade Hartnett, som alltid känt sig lite udda, överöstes plötsligt med medial uppmärksamhet och kom att ägna de närmast följande åren åt att försöka skriva berättelser som skulle överträffa debuten. Även om ett par av dessa publicerades, lyckades hon inte blidka kritikerna som kom att avfärda henne som ett tonårsfenomen.

Det stora erkännandet i hemlandet dröjde till 2000-talet; efter böcker som Torsdagsbarn och Pojken i soffan kunde ingen längre tvivla på att Hartnett är en av vår tids främsta författare, oavsett målgrupp, genre, form och innehåll. Hon har även gett ut fyra bilderböcker, varav En blå blomma var den första att utkomma på svenska.

Med sitt originella språk och sin virtuosa berättarteknik (som av recensenter jämförts med Dante, Dostojevskij och Blake) tänjer hon ständigt gränserna för sitt eget författarskap och tränger djupt in i människans psyke, utan att väja för de mörka och svåra ämnen som kommer i hennes väg.

Hartnett menar själv att hennes böcker tillhör den amerikanska skräckromantikens genre men hennes samlade gärning kan lika gärna ses som en egen genre, där ingen bok är den andra lik och ingen läsare kan förbli oberörd av det hon berättar.

Länkar

» Intervju på You Tube
» Minabibliotek.se
» Sonya Hartnetts hemsida

Böcker på Atrium Förlag

Ursäkta röran! Vi bygger om!