Titel: Torsdagsbarn
Författare: Sonya Hartnett
Översättare: Helena Ridelberg
Originaltitel: Thursday’s Child
Antal sidor: 256
Höjd: 20,5 cm
Bindning: Inbunden
ISBN: 978-91-86095-10-9
Utgivning: 2010-08
Genre: Ungdomsbok, Unga vuxna

Författare

Torsdagsbarn

av Sonya Hartnett

Harper Flute växer upp på den dammiga landsbygden i Australien under 1930-talets svåra depression. Hennes familj försöker desperat överleva fattigdomen och misären. När livet blir allt hårdare försvinner Harpers yngre bror Tin ner i jorden under husets veranda. Där gräver han en labyrint av tunnlar – en underjordisk värld full av mörka hemligheter.

Sonya Hartnett är en av Australiens mest uppmärksammade författare. 2008 tilldelades hon Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne med motiveringen:
”Sonya Hartnett (Australien) är en av den moderna tonårsromanens främsta förnyare. Med psykologiskt djup och ett under ytan vibrerande raseri skildrar hon ungas villkor utan att väja för livets mörka sidor. Detta gör hon med språklig virtuositet och lysande berättarförmåga: hennes verk blir en kraftkälla.”

Torsdagsbarn blev Sonya Hartnetts internationella genombrott. Boken är flerfaldigt prisbelönt, med bland annat 2002 års Guardian Children´s Fiction Prize, och år 2008 av DN:s kritiker framröstad som en av alla tiders viktigaste ungdomsböcker.

”Det är rakt och obönhörligt, väjer för ingenting och genomlyses samtidigt av en lågmäld svindlande livskänsla som liknar musik. Storartat tillvaratagen i Helena Ridelbergs precisa, glimrande översättning.” Ingegärd WaaranperäDagens Nyheter

”Det känns som om Hartnett har klippt ut ett stycke liv utan början eller slut och lagt fram det till beskådande. Sådan här är tillvaron.”
Ying Toijer-NilssonSvenska Dagbladet

”När jag läser Sonya Hartnetts Torsdagsbarn händer just detta, och jag känner en enorm lättnad över att det trots allt finns en fundamental, känslomässig intelligens i världen.”
Aase BergExpressen

Ursäkta röran! Vi bygger om!