Kris Di Giacomo

Kris Di Giacomo (f. 1974) är en amerikansk-fransk konstnär och barnboksillustratör som sedan debuten 2006 illustrerat ett trettiotal böcker, varav hon även skrivit flera – många av dem har översatts till andra språk och blivit stora succéer även utanför Frankrike. Min pappa är stor och stark, men… är den första bok Di Giacomo illustrerat som utkommer på svenska.

Di Giacomos illustrationer kännetecknas ofta av blandformer och collageteknik. Allting börjar med traditionell teckning med penna och papper men de slutliga bilderna är digitala och har däremellan fyllts på med allehanda inscannat stoff. I Min pappa är stor och stark, men… inkluderas exempelvis fotografier. Andra karakteristiska drag hos Di Giacomo som också ryms i nämnda bok är barnasinnet och en känsla för visuell humor som i likhet med hennes uttalade förebilder Quentin Blake och Ernest Howard Shepard får både barn och högläsande vuxna att dra på mungiporna.

Kris Di Giacomo föddes i Brasilien till amerikanska föräldrar men familjen lämnade Brasilien för Schweiz redan när hon var några månader gammal. Efter uppväxten i Schweiz tillbringade hon även några år i Maryland i östra USA innan familjen flyttade till Paris där Di Giacomo nu bott i närmare trettio år. Det var också där som hon utbildade sig i måleri, teckning och skulptur vid prestigefyllda Parsons School of Designs Paris-filial. Efter studieåren kom hon att undervisa franska barn i engelska. Det var i arbetet med barnen och mötena med franska barnböcker som hennes intresse för barnlitteratur och barnboksillustrationer föddes. Den första bokidé hon förverkligade var en tvåspråkig bok för franska barn om engelska vid namn La Maîtresse Dit Hello (2006).

Di Giacomo, som är flytande i både franska och engelska, ser bilderna som sitt tredje och mest universella språk. Just språkbarriärer är ett tema som hon utforskat i de relaterade böckerna Sans Le A (2013) och Take Away The A (2014), båda skrivna av Michaël Escoffier. Sans Le A belönades år 2013 med Le Prix Jeunesse des Librairies du Québec. I synnerhet har det fantasifulla samarbetet med Escoffier varit väldigt fruktbart – till dags dato har de skapat 16 böcker ihop. Parallellt med att arbeta med bokillustrationer är Di Giacomo även verksam som grafisk formgivare och fotograf men ägnar också mycket tid åt att möta sina läsare på skolor och festivaler världen över.

Länkar

» Kris Di Giacomos hemsida
» Kris Di Giacomos blogg
» Smart Books for Smart Kids – Intervju med Kris Di Giacomo

Böcker på Atrium Förlag

Ursäkta röran! Vi bygger om!