Foto: ChockablockMedia
Foto: ChockablockMedia

Michael Martchenko

Michael Martchenko (f. 1942) är en franskfödd kanadensisk illustratör som är mest känd för sitt produktiva samarbete med barnboksförfattaren Robert Munsch. Paret har genom åren vunnit ett flertal utmärkelser, och firat stora framgångar med exempelvis storsäljaren Prinsessan Papperspåse (1980). Martchenkos stil är lekfull och humoristisk, och han tycker om att lägga in små nyckfulla detaljer i sina illustrationer.

Michael Martchenko föddes i den sydfranska småstaden Carcassonne och växte upp i en annan liten stad norr om Paris, men när han var sju år flyttade han med sin familj till Kanada. I hemmet fanns inte många böcker men redan som barn intresserade han sig för serietidningarnas och tv-seriernas visuella humor och han blev tidigt duktig på att rita serier.

1966 tog Martchenko examen från Ontario College of Art och arbetade därefter många år på olika reklambyråer tills han i slutet av 1970-talet genom förlaget Annick Press fick kontakt med Robert Munsch, som tilltalades av Martchenkos humor, fantasi och snabba arbetstempo som påminde om honom själv. Dessutom uppskattade Munsch att Martchenko var självgående, så att han inte behövde förklara för mycket. Det första samarbetet med Munsch blev Prinsessan Papperspåse, och framgångarna med den blev början på en ny karriär som illustratör för Martchenko. Vid sidan av Munsch har han även illustrerat verk av andra författare, däribland Allen Morgan, Loris Lesynski och Marsha Skrypuch. Sammanlagt har det blivit illustrationer till över 100 böcker.

År 1990 publicerade Martchenko sin första egenskrivna barnbok Birdfeeder Banquet, en bilderbok som recensenter ändå kom att likna vid tidigare samarbeten med Munsch, inte minst språkligt till följd av många upprepningar, utrop och versaler. Ma, I’m a Farmer (2003) blev Martchenko andra egenskrivna barnbok.

Martchenko bor i Toronto med sin fru och bland hans andra intressen vid sidan av konst och böcker finns luftfart och historia, gärna med militär inriktning, men även film och musik (han spelar själv gitarr).

Länkar

» CBC – Martchenko om illustrationerna till ”Prinsessan Papperspåse”

Böcker på Atrium Förlag

Ursäkta röran! Vi bygger om!