Iris Samartzi

Iris Samartzi (f. 1979) är en flerfaldigt prisbelönt grekisk konstnär och illustratör som sedan debuten 2004 illustrerat över hundra böcker, varav flera även med stor framgång översatts till andra språk. Ett sista brev är den första bok Samartzi illustrerat som utkommer på svenska.

Samartzis illustrationer rymmer en väldig bredd, med stilar som anpassar sig efter ämne och målgrupp, men de kännetecknas likväl ofta av collageteknik och blandformer med hjälp av många olika material (exempel kan ses på denna bild). I Ett sista brev finns mycket postrelaterat: kuvert som blivit hus, kartonger som bildar väggar och förstukvistar, gem som håller upp moln och frimärken som utgör detaljer i dörrar, fönster och klädesplagg. Bokens skyddsomslag är också väldigt speciellt: ett kuvert i papp som förseglas med ett snöre och en knapp. Andra karakteristiska drag hos Samartzi som också ryms i Ett sista brev är barnasinnet samt kombinationen av enkelhet och fantasirikedom. Hon har i intervjuer framhävt vikten av att det bakom varje bok finns ett barn, och att just bilder- och barnböcker i bästa fall förmår påminna de högläsande vuxna om att även de varit barn, och att barndomen för dem må vara över men ändå inte är så avlägsen.

Iris Samartzi är född och uppvuxen i Aten, där hon än idag bor och arbetar. Så långt hon kan minnas har hon målat och ritat och egentligen alltid vetat att det var det hon ville göra. När hon gick ut grundskolan valde hon därför att läsa grafisk design och inredningsdesign och tog kandidatexamen i båda ämnena vid ansedda Vakalo konst- och designhögskola i Aten. Därefter kom hon också i omgångar att anlitas som lärare på sitt alma mater, i alltifrån scenografi till produkt- och inredningsdesign. Samartzi har medverkat med sin konst på olika grupputställningar både i Grekland och utomlands, och därtill studerat drama och dramapedagogik. Sedan 2003 arbetar hon som bildlärare i en för- och grundskola och har därför också god kännedom om hur barn läser böcker, från de allra yngsta till barn i skolålder.

Intresset för bilderböcker har Samartzi alltid haft. Efter att genom åren ha köpt på sig stora mängder, och själv gått vilse i deras bildvärldar och tekniker, insåg hon att det var illustrationer hon ville ägna sig åt. Hon har särskilt framhävt tre illustratörer som fick henne att vilja bli illustratör – Ali Mitgutsch, Judy Brook (särskilt hennes bok om Noaks ark) och Alain Grée.

2004 illustrerade Samartzi sin första bilderbok, Anna Kanakaris Ο Μαντίνος στην Ονειρούπολη, och har varit synnerligen produktiv sedan dess, med stor variation och flera utmärkelser som följd. Bland annat mottog hon år 2006 av Grekiska barnbokscirkeln illustratörspris för Από την καλή και από την ανάποδη, och upprepade bedriften två år senare med Το ξύπνημα των κούκων (2008).

Särskilt framgångsrikt har samarbetet med Antonis Papatheodoulou varit. År 2012 mottog de flera priser för piratboken Οι καλοί και οι κακοί πειρατές (2011) och Ett sista brev belönades med 2016 års International Compostela Prize – som medförde att boken utkom på alla de fem officiella språken på Iberiska halvön. Processen fram till Ett sista brev har hon i intervjuer framhävt som särskilt rolig och givande, så nu har hon och Papatheodoulou fler projekt på gång, bland annat flera böcker där de för mindre barn bearbetat Jules Vernes olika äventyrsberättelser.

Listan på Samartzis inspirationskällor är lång. Hon har sagt att det var tack vare Enki Bilal som hon lärde sig att teckna, men så fanns också Gaudi, Jean Dubuffet, Friedensreich Hundertwasser, Karel Appel, Corneille, Niki de Saint Phalle, Alexis Akrithakis och många andra som fick henne att älska färger och mönster. Bland nutida illustratörer hon inspireras av och gärna tipsar om finns Roger Olmos, Einar Turkowski, Delphine Durand, Muriel Kerba, David Roberts, Anna-Laura Cantone, Christian Voltz, Isabelle Arsenault, Catarina Sobral, Stian Hole, Maisie Paradise Shearring, Carson Ellis, med flera.

Länkar

» Iris Samartzis hemsida
» Iris Samartzis Facebook-konto
» Iris Samartzis Pinterest-konto
» Art22.gr – Intervju med Iris Samartzi (obs! på grekiska!)

Böcker på Atrium Förlag

Ursäkta röran! Vi bygger om!