Sonia M. L. Possentini

Sonia M. L. Possentini (f. 1965) är en flerfaldigt prisbelönt italiensk konstnär och illustratör som sedan debuten 2008 illustrerat ett tjugotal böcker, varav några även med stor framgång översatts till andra språk. Saras vingar är den första bok Possentini illustrerat som utkommer på svenska.

Possentinis illustrationer kännetecknas ofta av traditionell realistisk avbildning med drömska toner. Flera av bilderna i exempelvis Saras vingar vilar på fotografisk grund – Possentini har i olika sammanhang talat om sin förkärlek för inte minst daguerrotypin – men samtidigt medför det dimhöljda närmandet till minnen en ny och säregen dimension. Possentini har liknat vårt sätt att se på våra minnen vid att ta av sig glasögonen – det vi minns finns fortfarande framför oss, men det är lite suddigare, mer oklart, därav rent visuellt mer likt en dröm.

Sonia Maria Luce Possentini är född och uppvuxen i Canossa, strax söder om Parma i nordvästra Italien, där hon än idag bor och arbetar. Redan som liten tyckte hon om att teckna och lärde känna verk av Caravaggio och Leonardo da Vinci. Med åren fortsatte hon att teckna och sökte in till Konsthögskolan i Bologna. Förutom sin examen därifrån har Possentini under sin studiegång studerat alltifrån konsthistoria till bokbindning, samt även illustration för en mästare som Št?pán Zav?el i Sarmede och grafik vid Ölands grafiska skola. Hennes första illustrerade bok kom att bli Quanto mare… (2008) med lyrisk text av Alfredo Stoppa.

Genom åren har Possentini erhållit många stipendier och utmärkelser, däribland första pris i den nationella tävlingen ”Buon compleanno Andersen” i Perugia år 2006 och andra pris i den årliga Illustration West 49 Competition år 2011, som arrangeras av Society of Illustrators i Los Angeles. Vidare blev hennes briljanta bok Un bambino (2011) av IBBY Italien nominerad till den prestigefyllda illustratörsbiennalen BIB i Bratislava. Hon fick också uppmärksamhet för den imponerande Titanic-skildringen Io, Titanic (2012). Vid sidan av att Possentinis verk hör till permanentutställningen på Galleria de’ Bonis i Reggio Emilia har hon också deltagit i ett flertal separat- och grupputställningar i såväl Italien som utomlands. Idag undervisar hon i illustration vid Scuola Internazionale di Comics i Reggio Emilia samt vid universitetet i Padua, där det finns en Masterutbildning för barnboksillustratörer.

Länkar

» Sonia M. L. Possentinis hemsida
» Sonia M. L. Possentinis Twitter-konto
» SCSArt – Presentation av Sonia M. L. Possentini
» Illustratori.it – Presentation av Sonia M. L. Possentini
» Scuola Internazionale di Comics – Sonia M. L. Possentinis personalsida
» Video med exempel på Sonia M. L. Possentinis konst
» Fuorilegge.org – Intervju med Sonia M.L. Possentini (obs! på italienska!)

Böcker på Atrium Förlag

Ursäkta röran! Vi bygger om!