Steven Camden

Steven Camden (f. 1979) är en av Englands mest ansedda spoken word-artister, känd under sitt artistnamn Polarbear, hämtat från barndomens fascination för isbjörnar. Själv har han alltid sett sig mer som berättare än estradpoet – det är bara det att scenen varit ett snabbare sätt att nå ut med berättelserna. 2014 debuterade han som författare med Blandband, en av det årets mest uppmärksammade brittiska ungdomsböcker, som skrevs för 13-åringen i honom. Vid det här laget har han redan slutfört sin nästa bok som vänder sig till honom själv i 16-årsåldern.

Blandband berättar Camden med humor, skärpa och träffsäkra iakttagelser om tonårens berg-och-dalbanefärd, livet på 1990-talet, komplexiteten i familjerelationer och föräldraskap och vänskapens växlingar. I intervjuer har han avslöjat att han själv fortfarande gör blandband till sina vänner.

Steven Camden är född och uppvuxen i Birmingham i England men bor numera i London. Som liten läste och skrev han mycket men fick aldrig tillräckligt stöd för sin kreativitet. Istället fann omgivningen sitt gillande när Camden påbörjade studier vid Leeds universitet och slutligen tog sin Bachelor of Science i psykologi. Parallellt med studierna fortsatte Camden att skriva i det fördolda, och medverkade anonymt i några antologier, men samtidigt gjorde universitetsstudierna honom osäker på framtiden och den karriär han förväntades göra som psykolog. Efter examen bröt han upp och arbetade i några år och reste även runt en hel del innan han genom kontakt med The New October Poets kom att göra karriär som spoken word-artist. Hans framträdanden, som kombinerar språk och rytmer från hans hip-hop-rötter med någon som försöker reda ut och förstå sig på saker och ting, ägde rum på scener över hela England – 2005 utsågs Camden exempelvis till Warwickshire Words Festival 2005 Slam Champion – och därefter har han framträtt även i andra delar av världen, hela vägen bort till Kalifornien.

Med åren blev berättelserna som Camden skrev och framförde allt längre och fick allt fler karaktärer och lager, så till slut fanns det ingen annan utväg än att skriva en roman. Camden har sagt att han tänker på berättelser som vore det musik, särskilt när han uttalar dem och han ville också att stilen, tonen och rytmen i Blandband skulle kännas musikalisk. Skiftena mellan olika tidsplan och den stegvisa lagerstrukturen som byggs upp är något som har sina rötter i Camdens erfarenhet från scenberättande. Upplägget har också likheter med hans första helaftonsföreställning If I Cover My Nose You Can’t See Me (2008), där han kombinerade spoken word, teater och visuella effekter, och som utgick från idén om att möta sig själv i olika åldrar och hur något sådant skulle kunna påverka ens nu.

Utöver sin spoken word-karriär, för vilken han blivit kallad en berättare för 2000-talet, ägnar Camden merparten av sin tid till att arbeta med barn och ungdomar, bland annat genom sitt företag Bearheart som han driver tillsammans med producenten Amy Martin. Camden har även skrivit en rolig och underfundig essä i Build and Destroy: Birmingham (2014), där han förklarar vad det innebär att komma från Birmingham och bo någon annanstans i England. Kärleken till barndomsstaden lyser igenom varje rad. Likaså har han skrivit ett flertal radiopjäser för BBC, och är mycket aktiv på sociala medier.

Länkar

» Steven Camdens Twitter-sida
» Steven Camdens Facebook-sida
» Steven Camdens företag Bearheart
» Steven Camdens Youtube-kanal
» Steven Camden introducerar ”Blandband”

Böcker på Atrium Förlag

Ursäkta röran! Vi bygger om!