Foto: Heidi Piiroinen
Foto: Heidi Piiroinen

Veera Salmi 

Veera Salmi (f. 1976) är en prisbelönt finsk författare som ända sedan debuten med Ponnis och Pippis bok tillhört de mest produktiva författarna i hemlandet med flera nya böcker årligen, varav flera utgjort bästsäljare och även översatts till ett flertal andra språk. Anden Aaltonen och konsten att flyga är den första av hennes bilderböcker att utkomma på svenska.

Salmi har sagt att hon aldrig tänker på vilken målgrupp hon skriver för, utan skriver utifrån ett ämne, en bild som uppstår eller en mening som verkar intressant. Hennes böcker utspelas ofta i städer, och de uppvisar en djup kunskap om barnens värld, språk och fantasi – i fantasins värld behövs inte vuxna.

Veera Salmi kommer från Helsingfors, där hon åren 1997-2001 utbildade sig till socionom på Yrkeshögskolan Diakonia och länge arbetade som förskolelärare på olika förskolor. Hon har berättat att hade det inte varit för Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta hade hon kanske aldrig fortsatt läsa eller för den delen skriva böcker. Det var parallellt med arbetet på förskolorna som hon tog sig an olika skrivarkurser (kreativt skrivande på exempelvis Orivesi folkhögskola och Kriittinen korkeakoulu i Helsingfors) och började skriva ner egna berättelser men hennes manus blev refuserade – tills hon pratade med barnen på förskolan och fick veta att de ville höra berättelser om stadsbarn. Det blev en nyckel att utgå ifrån.

Författardebuten kom med den underhållande högläsningsboken Ponnis och Pippis bok år 2012 som följdes av flera uppföljare och som Salmi även har bearbetat för teater, radio, tv och film (i filmatiseringen från 2018 medverkade hon dessutom i rollen som förskolelärare). Redan två år efter debuten blev hon av Otavas Bokstiftelse tilldelad Kaarina Helakisa-litteraturpriset, som utgör ett erkännande för hennes arbete till förmån för finsk litteratur. 2014 utkom även Salmis första roman för vuxna, Kaikki kevään merkit (Alla vårtecken) och fyra år senare var det dags för Saari (Ön), den första av flera ungdomsböcker.

Salmi har arbetat med kända illustratörer som Emmi Jormalainen (för Ponni och Pippi-böckerna) och Elina Warsta (för Päiväkoti Heippakamu [Daghemmet Hej Kompis]-böckena) men också själv illustrerat barnböcker, närmare bestämt böckerna om Mauri, med början 2015 – den första av dem nominerades till Finlandia Junior-priset. Salmis första samarbete med Matti Pikkujämsä, bilderboken Anden Aaltonen och konsten att flyga, nominerades år 2020 till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris, Runeberg Junior-priset och Arvid Lydecken-priset.

Salmi är gift och har två barn, och har beskrivit sig själv som en introvert person, så alla framgångar som medfört uppmärksamhet till hennes person har varit en utmaning. Därför uppskattar hon också gruppträning som body combat och barre för att hon då får lyxen att känna sig ensam bland folk.

Länkar

» Veera Salmis Facebook-konto
» Veera Salmis Instagram-konto
» Rights & Brands om Veera Salmi

Böcker på Atrium Förlag

Ursäkta röran! Vi bygger om!