Foto: Numi Nummelin
Foto: Numi Nummelin

Matti Pikkujämsä 

Matti Pikkujämsä (f. 1976) är en finsk konstnär, barnboksillustratör och grafisk designer som i hemlandet hör till 2000-talets mest betydande illustratörer, vilket även bevisats genom en lång rad priser. Anden Aaltonen och konsten att flyga är den första av de bilderböcker som han illustrerat som utkommer på svenska.

Pikkujämsäs illustrationer hämtar inspiration ur naturen, hantverk och japansk estetik. Just Japan ligger honom varmt om hjärtat och det är ett land han besöker ofta. Ändå ger illustrationerna också utlopp för den finländska vardagen, som betraktas med en varm humoristisk blick. Inte sällan figurerar även granris, inhemska djur och inte minst känslan av nostalgi. Pikkujämsä arbetar endast för hand, med hjälp av pennor eller akrylfärg – datorn används endast för att sammanställa materialet och i viss mån för att bearbeta färger.

Matti Pikkujämsä föddes i Uleåborg, men när han var tre år flyttade familjen till Limingo, där han kom att tillbringa resten av sina barndoms- och ungdomsår. Ända sedan barnsben har han tyckt om att teckna – han föredrog att stanna hemma och rita framför bollekar utomhus. Behovet att kunna teckna hade även hans far, som arbetade som byggingenjör. 1995 gick Pikkujämsä ut gymnasiet och studerade därefter ett år vid Lybeckerin Käsi- ja taideteollisuusoppilaitos i Brahestad innan han antogs till studier i grafisk design vid Konstindustriella högskolan (numera Aalto-universitetets högskola för konst, design och arkitektur) i Helsingfors. Sedan 1999 har han frilansat som illustratör.

Den första boken Pikkujämsä illustrerade var barndiktsamlingen Vauhtipyörä: Meidän lasten runot, som utkom 2002. Sedan dess har två av de böcker som han illustrerat, Reetta Niemeläs Makkarapiruetti (2005) och Ville Hytönens Hipinäaasi apinahiisi (2013), nominerats till Finlandia Junior-priset. Han har också arbetat nära författare som Anna-Mari Kaskinen och Jukka Itkonen. År 2013 tilldelades Pikkujämsä det prestigefyllda Rudolf Koivu-priset för illustrationerna till Kaiken maailman eläinsadut (2011) och två år senare följde statspriset i Illustrationskonst. 2019 blev han utnämnd till Årets illustratör 2019 av Föreningen Illustratörerna i Finland, som arbetar för att främja finländsk illustrationskonst och illustratörernas arbete i Finland.

Pikkujämsäs första samarbete med Veera Salmi, bilderboken Anden Aaltonen och konsten att flyga (2019), nominerades år 2020 till både Runeberg Junior-priset och Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris, och innebar ett internationellt genombrott för Pikkujämsä. Boken kom även att få en uppföljare. År 2021 belönades Pikkujämsä därtill med Kaarina Helakisa-litteraturpriset, som Salmi redan fått tidigare.

Vid sidan av illustrationer och omslag till böcker, tidskrifter och tidningar (däribland regelbundna bidrag till Finlands största dagstidning Helsingin Sanomat) har Pikkujämsä även designat frimärken (till vändagen år 2019), brädspel (Afrikas stjärna år 2021) och inte minst textilier för exempelvis Kauniste, Marimekko, Samuji och Lapuan Kankurit. Han är också en populär porträttkonstnär och hans konst har ställts ut i många olika sammanhang, däribland Bratislava-biennalen 2011. Tillsammans med sin man, psykoterapeuten Antti Ervasti, har han också fått uppmärksamhet inom ramen för CupofTherapy-konceptet, som vill synliggöra frågor om mental hälsa och psykiskt välmående.

Pikkujämsä är till sinnet en optimistisk person och tycker mycket om färger, detta syns även i hans illustrationer. Han inleder varje dag med att teckna, och tar fram sin skissbok flera gånger under dagen. Listan över konstnärer och formgivare som Pikkujämsä ser upp till kan göras lång och rymmer alltifrån Rembrandt och van Gogh till den legendariska Armi Ratia. Pikkujämsä tycker vidare mycket om att titta på konstdokumentärer och läsa böcker. Därtill har han beskrivit sig som en samlare av stora mått, med särskild förkärlek för antikviteter och konstböcker. Tack vare sin man, som är pedantiskt lagd, har han också blivit bättre på att hålla ordning och reda bland alla saker. Paret är bosatt i centrala Helsingfors.

Länkar

» Matti Pikkujämsäs hemsida
» Matti Pikkujämsäs Facebook-konto
» Matti Pikkujämsäs Instagram-konto
» Matti Pikkujämsäs verk till försäljning
» CupofTherapy
» Rights & Brands om Matti Pikkujämsä

Böcker på Atrium Förlag

Ursäkta röran! Vi bygger om!