Foto: Bettmann
Foto: Bettmann

E.B. White

E.B. White (1899-1985) var en ledande amerikansk författare inom en rad genrer. Sina banbrytande essäer och stämningsskapande dikter till trots är White mest känd för The Elements of Style (1959), en handbok i konsten att skriva, och för sina barnböcker Stuart Little (1945), Min vän Charlotte (1952) och Svanens trumpet (1970) som alla tre hör till de mest kända barnböckerna i USA och även har filmatiserats vid flera tillfällen.

Viktiga kännetecken för Whites författarskap är ett ironiskt iakttagande och en kamp för individens frihet. White blev bland annat tilldelad Laura Ingalls Wilder Medal, som är ett av de mest prestigefyllda priser man kan få för barnböcker i USA, samt ett Pulitzerpris 1978 för sin samlade litterära produktion. Det har även instiftats ett eget litteraturpris till Whites ära, The E.B. White Read Aloud Award, som årligen tilldelas nya högläsningsböcker som är skrivna i samma universella anda som Whites tre barnboksklassiker.

Elwyn Brooks White hade en harmonisk uppväxt i en sexbarnsfamilj i New York-förstaden Mount Vernon. Redan i skolåldern vann han flera skrivtävlingar som olika tidskrifter ordnade och efter sin examen från Cornell University lyckades han på kort tid bli en av de mest betydelsefulla skribenterna på The New Yorker, då Amerikas viktigaste litterära tidskrift. Där träffade han också den kvinna som blev hans hustru, Katharine Sergeant Angell, tidskriftens litterära redaktör.

1939 flyttade White med sin familj till en bondgård i North Brooklin i Maine, där han fann inspirationen till flera av figurerna och miljöerna i hans barnböcker. Trots att han bara skrev tre barnböcker är det dessa som han huvudsakligen är ihågkommen för. Alla tre barnböckerna ger utlopp för Whites humor, värme och inte minst häpnadsväckande fantasi som existerar sida vid sida med realistiska förhållanden. Balansgången mellan fantasi och verklighet återfinns kanske allra tydligast i Whites sista barnbok Svanens trumpet, som samtidigt ger en genklang av Whites barndomsvärld som var fylld av djur, musik, vatten och en sann skrivglädje. Berättelserna är av en tidlös karaktär och White är än idag en av de bäst kända och mest lästa barnboksförfattarna i USA.

Länkar

» ”EB White – Most Companionable of Writers”, BBC Home
» Kirjasto
» Om The E.B. White Read Aloud Award
» The New York Times (kräver inloggning)
» Today In Literature

Lästips

Laura Baskes Litwin, E. B. White: Beyond Charlotte’s Web and Stuart Little
Catherine Bernard, E.B. White: Spinner Of Webs And Tales
David R. Collins, To the Point: A Story About E.B. White
Scott Elledge, E.B. White: A Biography
Beverly Gherman, E.B. White: Some Writer! All about the author of Charlotte’s Web
Russell Isabel, Katharine & E B White: An Affectionate Memoir
Rebecca Thatcher Murcia, Classic Storytellers: E.B. White
Janice Tingum, E.B. White: The Elements of a Writer

Böcker på Atrium Förlag

Ursäkta röran! Vi bygger om!