Foto: Charles McDonald/Memfis Film AB
Foto: Charles McDonald/Memfis Film AB

Lukas Moodysson

Lukas Moodysson (f. 1969) räknas sedan regidebuten med Fucking Åmål 1998 som en av Sveriges främsta filmskapare men har långt dessförinnan varit verksam som poet.

Redan vid 17 års ålder debuterade han med diktsamlingen Det spelar ingen roll var blixtarna slår ner (1987) och sedan har åtta ytterligare volymer utkommit, därtill romanerna Vitt blod (1990), Döden & Co. (2011) och Tolv månader i skugga (2012). Bland Moodyssons långfilmer kan sjuttiotalsinspirerade publiksuccén Tillsammans (2000), Guldbaggebelönade traffickingdramat Lilja 4-ever (2002), skandalomsusade Ett hål i mitt hjärta (2004) och den internationella samproduktionen Mammut (2009) nämnas. År 2006 kom Container – ett projekt som förenade Moodyssons filmverksamhet med hans poesi. Tre år senare utkom projektet som bok.

Karl Fredrik Lukas Moodysson föddes i Lund och växte upp i skånska Åkarp. Han hoppade av gymnasiet efter första året och etablerade sig som poet i den beryktade litterära grupperingen Malmöligan. Författardebuten med Det spelar ingen roll var blixtarna slår ner följdes av flera hyllade diktsamlingar och en roman innan Moodysson 1992 bestämde sig för att söka in till Dramatiska Institutets regilinje, där han antogs som en av de yngsta någonsin.

Parallellt med den framgångsrika filmkarriären har Moodysson fortsatt att skriva dikter och får ses som en av Sveriges mest intressanta nutida poeter. Hans lyrik är fylld av återkommande bilder, karakteristiskt rytmiska upprepningar, spännande frågor om jagets fiktionalitet och ett allvar som brottas med världens orättvisor. En del av dikterna har även blivit översatta till de stora världsspråken.

Moodysson har aldrig varit rädd för att säga sin mening eller för att bryta ny mark – något som även visat sig i hans filmiska vägval, när han rört sig från publikframgångar som Fucking Åmål och Tillsammans till experimentfilmer som Ett hål i mitt hjärta och Container. Han har också visat sig öppen för olika format och samarbeten: bland annat skrev han manus till den stilbildande TV-serien Det nya landet (2000) tillsammans med Peter Birro, gjorde dokumentären Terrorister (2003) om Göteborgskravallerna tillsammans med Stefan Jarl, och samarbetade med sin fru Coco Moodysson på den experimentella serieboken Vårdcentralen Fontanellen (2005). Moodyssons kommande film Vi är bäst! är baserad på Coco Moodyssons självbiografiska serie­album Aldrig gonatt.

Länkar

» Internet Movie Database
» ”Jag vill och kan allting” av Jeanette Gentele
» Stig Dagermansällskapet
» Svensk Filmdatabas

Lästips

Ingmar Bergman, Bergmans 1900-tal: en hyllning till svensk film, från Victor Sjöström till Lukas Moodysson
Erik Hedling, Ann-Kristin Wallengren (red.), Solskenslandet: svensk film på 2000-talet
Stephen Lowenstein (red.), My first movie, take two: ten celebrated directors talk about their first film

Böcker på Atrium Förlag

Ursäkta röran! Vi bygger om!