Titel: Folke och Frida
Författare: Frida Åslund
Illustratör: Jenny Berggren
Antal sidor: 284
Höjd: 19,8 cm
Bindning: Inbunden
ISBN: 978-91-976201-8-5
Utgivning: 2008-10
Genre: Barn- och ungdom

Författare

Folke och Frida

av Frida Åslund

Frida är en livlig rödhårig flicka som bor i Umeå och gillar att hitta på tokiga upptåg tillsammans med grannpojken Folke.

De tycker om att reta Folkes storebror Vilhelm när han spelar piano, för han blir så arg och jagar dem. Men när de retar Hedströms hornko blir det inte riktigt lika roligt. En dag när Folke och Frida är ensamma hemma får de besök av en riktig tjyv, och en kväll när de blir leds på att rita ångbåtar rymmer de med den verkliga Norrlandsbåten till Stockholm. Ett äventyr de aldrig kommer att glömma.

När Umeå vita kyrka brinner upp börjar det bli riktigt ”intrissant”, och när hela staden sedan brinner upp får de besök av självaste kungen.

Folke och Frida handlar om Frida Åslund själv och hennes lekkamrat Folke Peterson-Berger, som båda växte upp i östra staden i Umeå på 1880-talet.

Litteraturvetaren Lena Kjersén Edman skriver i förordet till boken:
”När Frida Åslund berättar barndomsminnen, många år efter det att både hon och Folke och deras syskon flyttat från Umeå, så är hon naturligtvis medveten om att det kittlar vår nyfikenhet att få lite skvaller från Helmer Osslunds och Wilhelm Peterson-Bergers ungdomstid, sett ur småsyskonens perspektiv. /—/ Om den inte blir en allåldersbok och en omtyckt högläsningsbok så blir jag lika förvånad som jag skulle bli om Västerbottens mygghonor slutade att lägga ägg. Men varför ska vi läsa böckerna om Folke och Frida på 2000-talet? Jo, för att Frida Åslund berättar så ”intrissant” om livet i Umeå för mer än hundra år sedan. En tid utan bilar, utan tåg, utan apelsiner.”

Folke och Frida är första delen av två i en nyutgivning av Frida Åslunds barnbokstrilogi och innehåller originalsamlingen Folke och Frida (1925) samt de tre första kapitlen ur Frida i Per-Nils-gården (1928). Andra delen i vår nyutgivning heter Fridas nya värld.

Av samma författare

Pressmaterial

Ursäkta röran! Vi bygger om!