Titel: Folke och Frida
Författare: Frida Åslund
Illustratör: Jenny Berggren
Antal sidor: 240
Höjd: 17,8 cm
Bindning: Pocket
ISBN: 978-91-86095-22-2
Utgivning: 2011-11
Genre: Roman
Prisgrupp: F

Författare

Folke och Frida (pocket)

av Frida Åslund

Folke och Frida utkom första gången 1925, och handlar om författarens egen barndom i Umeå 1885-1888, innan och under den stora stadsbranden.

Genom barnens ögon får vi ta del av människor och miljöer i den lilla staden Umeå under dessa omvälvande år. Men Folke och Frida skildrar också två andra stora svenska kulturpersonligheters uppväxt.

Frida Åslund föddes i Umeå 1879 som yngst av fem syskon. Hennes bröder var konstnärerna Helmer Osslund och Elis Åslund, som båda finns med i berättelserna. Folke Peterson-Berger bodde granne med Frida i Östra staden, och var även han yngst i syskonskaran. Hans äldste bror, “kompostodören” som Folke och Frida gillade att reta, gjorde sig senare ett namn som kompositör. Han hette Wilhelm Peterson-Berger.

Frida Åslunds Frida-berättelser utgavs till en början i olika tidskrifter, bland annat som följetång i Folkskolans barntidning. Hon samlade själv de flesta av dem i tre olika volymer under sin livstid, varav dessa utgör ungefär hälften, och är de kronologiskt första. Här utkommer de för första gången i en pocketutgåva speciellt riktad till vuxna läsare.

Pocketutgåvan innehåller också en bonusberättelse, skriven av Frida Åslund utifrån brodern Elis erfarenheter av stadsbranden 1888: Det stora saftkalaset. Dessutom finns här avslutningsvis en guide till de miljöer som förekommer i boken, och ett förord om författaren och boken.

Av samma författare

Pressmaterial

Ursäkta röran! Vi bygger om!