Titel: Räddad
Författare: Alfhild Agrell
Antal sidor: 104
Höjd: 19 cm
Bindning: Häftad
ISBN: 978-91-86095-77-2
Utgivning: 2019-01
Genre: Dramatik

Författare

Räddad

av Alfhild Agrell

Viola lever sitt liv i skuggan av den försumlige maken Oscar och dennes hänsynslösa mor, som styr allt och alla i huset likt marionetter. När Violas relation till sonen Alf hotas, kommer det hjälp från oväntat håll och maktbalansen sätts på spel.

För första gången sedan Räddad var ny på teaterrepertoaren i Stockholm, får vi i bokform stifta bekantskap med Alfhild Agrells (1849-1923) gripande genombrottsverk som gjorde henne till en av de mest spelade dramatikerna i Sverige under 1880-talet.

Professor emerita Ingeborg Nordin Hennel skriver i efterskriften om Agrell:
”Numera är hon väl mer ett namn än levande närvaro eller kanske rent av helt anonym. En orsak till detta kan vara att hon i historieskrivningen länge har förminskats till enkelspårig manshatare. Hur man än vrider och vänder på hennes fiktion, står det dock klart att hon riktar sin udd inte bara mot män utan lika mycket mot cyniskt manipulerande mödrar och svärmödrar. Eller satt på en annan formel: i hennes diktade universum luftas både patriarkats- och matriarkatskritik. Det hindrar inte att hon fått klä skott för de hätska utfall mot kvinnan, som August Strindberg då och nu gjorde. Vice versa implicerar detta att hon en gång hade en sådan prestige, att det fanns anledning att gå i svaromål mot henne.”

Räddad finns även i samlingsutgåvan av Alfhild Agrells dramer: Dramatiska arbeten.

Pressmaterial

Ursäkta röran! Vi bygger om!