av Frida Åslund
Folke och Frida utkom första gången 1925, och handlar om författarens egen barndom i Umeå 1885-1888, innan och under den stora stadsbranden.
Genom barnens ögon får vi ta del av människor och miljöer i den lilla staden Umeå under dessa omvälvande år. Men Folke och Frida skildrar också två andra stora svenska kulturpersonligheters uppväxt.
Frida Åslund föddes i Umeå 1879 som yngst av fem syskon. Hennes bröder var konstnärerna Helmer Osslund och Elis Åslund, som båda finns med i berättelserna. Folke Peterson-Berger bodde granne med Frida i Östra staden, och var även han yngst i syskonskaran. Hans äldste bror, “kompostodören” som Folke och Frida gillade att reta, gjorde sig senare ett namn som kompositör. Han hette Wilhelm Peterson-Berger.
Frida Åslunds Frida-berättelser utgavs till en början i olika tidskrifter, bland annat som följetong i Folkskolans barntidning. Hon samlade själv de flesta av dem i tre olika volymer under sin livstid, varav dessa utgör ungefär hälften, och är de kronologiskt första. Här utkommer de för första gången i en pocketutgåva speciellt riktad till vuxna läsare.
Pocketutgåvan innehåller också en bonusberättelse, skriven av Frida Åslund utifrån brodern Elis erfarenheter av stadsbranden 1888: Det stora saftkalaset. Dessutom finns här avslutningsvis en guide till de miljöer som förekommer i boken, och ett förord om författaren och boken.