Antonis Papatheodoulou

Antonis Papatheodoulou (f. 1977) är en av de tongivande grekiska barnboksförfattarna under 2000-talet. I hemlandet har han gett ut över 50 böcker, varav flera belönats med priser, satts upp som teater och även översatts till andra språk. Ett sista brev är den första av hans böcker som ges ut på svenska.

En gemensam nämnare för Papatheodoulous böcker är att de alltid lämnar läsaren med en varm och glad känsla, även om de ofta kan beröra svåra eller tragiska ämnen. Han har i många intervjuer konstaterat att han ser närheten till glädje och skratt som ett viktigt förhållningssätt till livet. Likaså oroar han sig för att vi inte förstår hur de vuxnas verklighet tränger in i barnens. Papatheodoulou säger själv att han skriver sina böcker för att inspirera till handling och skapa en bättre morgondag men också ett bättre nu.

Antonis Papatheodoulou föddes i Atens hamnstad Pireus och var redan som liten sysselsatt med att bygga fantasivärldar med sina leksaker. Under tonåren började Papatheodoulou alltmer intressera sig för animation, då han trodde att det var det bästa området för att kunna fortsätta bygga fantasivärldar även i vuxen ålder. 1995 började han därför studera datoranimering vid Parsers konstskola i Aten. Under de fyra åren i skolan skrev han även manus till egna animerade filmer men efter examen insåg han att det produceras försvinnande lite animerad film i Grekland och började istället omsätta sina tänkta filmmanus i böcker.

Papatheodoulous första bok Η Κοκκινοσκουπίτσα utkom 1999 och handlar om en magisk röd kvast som drömmer om att flyga iväg men hålls hemma av en häxa som endast flyger med svarta kvastar – de röda används bara för städning.

I många böcker har han behandlat ämnen som skulle kunna leda till en bättre värld – exempelvis miljöfrågor i böcker som Πλανόδιο πάρκο (2007), om barn som använder en krukväxt som en ambulerande park, och Ο Μάγος του Όζοντος (2008), om en trollkarl som vill hitta en lösning på ozonskiktets uttunning, eller vänskap i Λάκης ο ταρίφας (2008), om en taxichaufför som blir vän med alla han möter, och Του σκοινιού τα μανταλάκια (2011), om klädnypor som ständigt tävlar om vilka klädesplagg de ska nypa tag i tills vintern kommer och de måste förena sina styrkor för att kunna hålla upp ett stort täcke.

En bok om en stad som gör slut på krig blev den första riktigt stora framgången för Papatheodoulou – Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο (2010) belönades med flera priser, fick på kort tid stor spridning i skolor och översattes även till andra språk. Därefter tog han sig an andra svåra ämnen som våld och mobbning och resultatet blev ännu en flerfaldigt prisbelönt framgång – Οι καλοί και οι κακοί πειρατές (2011), med illustrationer av Iris Samartzi, är skriven på rim och handlar om onda och goda pirater. Boken fick även flera uppföljare, där Papatheodoulou avhandlade bland annat riddare och häxor.

I efterdyningarna av den ekonomiska krisen, som kanske drabbade Grekland allra hårdast, skrev Papatheodoulou flera böcker, bland annat den fantasifulla Όταν μεγαλώσω μπορώ να γίνω… (2014), där läsaren kan välja mellan 25 yrken, områden och platser och sedan pussla samman dessa i totalt 15625 kombinationer – för att förhoppningsvis inse att framtiden är deras och att de kan bli precis vad som helst.

Genom åren har Papatheodoulou arbetat med många olika illustratörer, varav samarbetet med Iris Samartzi blivit särskilt framgångsrikt. Ett sista brev belönades med 2016 års International Compostela Prize – Papatheodoulous största internationella utmärkelse såhär långt. Compostelapriset är en iberisk motsvarighet till svenska Castorpriset som i detta fall medför att boken utkommer på alla de fem officiella språken på Iberiska halvön.

Vid sidan av sitt bokförfattande har Papatheodoulou skrivit sånger, översatt böcker och musik, arbetat med reklam för en lång rad etablerade varumärken och även läst vid olika skolor och universitet – bland annat studerade han år 2007 stop motion och traditionella animationstekniker på 9ZEROS (Escola d’animació de Catalunya) i Barcelona, en av Europas ledande animationsutbildningar. Han arbetar även mycket med att omvandla sina böcker till olika slags events och workshops på skolor, bibliotek och bokhandlar över hela Grekland så att han får möjlighet att möta sina läsare, för att både inspirera dem och inspireras själv och inte minst – för att leka med dem.

Länkar

» Antonis Papatheodoulous hemsida
» Antonis Papatheodoulous Instagram-konto
» Antonis Papatheodoulous Youtube-kanal
» Antonis Papatheodoulou berättar om sitt författarskap på Internationella bibliotekets barnboksvecka 2015

Böcker på Atrium Förlag