Heinz Janisch
Heinz Janisch (f. 1960) är en av de tongivande österrikiska barnboksförfattarna under 2000-talet. Han har gett ut ett sextiotal böcker, varav flera belönats med priser och även översatts till tjugotalet andra språk. På resa med HC Andersen är den första av hans böcker som ges ut på svenska.
Tre gemensamma nämnare för Janischs böcker är en lyrisk ton, riklig fantasi och att samtidigt bruka få ord – även det ett släktband till dikten, aforismen, tanken. Han är också noga med att uppmärksamma detaljer som få andra lägger märke till. Detta då inget ämne enligt honom är för obetydligt att skriva om. Janisch har i intervjuer framhävt att det är viktigt att barn ser böcker som en gåva, som en kalaspåse att öppna och överraskas av, och att läsarna alltid ska vara drivna av nyfikenhet och se fram emot nästa sida. Genom att ge barn ett språk går det att ingjuta mod i dem, menar Janisch, men läsande handlar också om att utveckla känslan för andra, att väcka empati.
Heinz Janisch föddes i distriktshuvudorten Güssing i den sydöstra delen av den österrikiska delstaten Burgenland. Han brukar berätta att han och hans bror växte upp på fotbollsplanen och egentligen inte hade någon relation till språk. I barndomshemmet i Heiligenbrunn fanns få barnböcker och ingen TV. Istället brukade de lägga sig på en äng och se upp på himlen för lite ”molnbio” – fantasi var allt som behövdes för att få till de mest fantastiska berättelser. De hade också en trädkoja där de kunde sitta timvis och hitta på lite allt möjligt. Samtidigt minns han att deras far efter långa dagar på det skattekontor där han arbetade alltid satt och läste stora österrikiska 1800-talsförfattare som Adalbert Stifter och Ludwig Anzengruber, så det var genom fadern som Janisch fick upp ögonen för böcker.
Efter gymnasiet kom Janisch att studera tysk språk- och litteraturvetenskap samt journalistik vid Wiens universitet, och har sedan 1982 frilansat på radiodelen av ORF (Österreichischen Rundfunk) – inte minst som redaktör för ”Menschenbilder”, en populär söndagsserie med radioporträtt som sänts på Ö1 sedan maj 1984. Bland dem han intervjuat finns Astrid Lindgren, och han minns med värme mötet med henne i Stockholm. Han har genom åren också sysslat med barnteater och olika dansprojekt.
Som författare debuterade Janisch år 1989, både för vuxna (Vom Untergang der Sonne am frühen Morgen) och för barn (bilderboken Mario, der Tagmaler, med illustrationer av Leszek Wisniewski). Sedan dess har många böcker följt, huvudsakligen för barn och unga – bland de mest kända kan Herr Jemineh hat Glück (2004), Der König und das Meer (2008), Das bin ich. Ich zeig es dir (2014) och detektivböckerna med undertiteln Ein Fall für Jaromir (2018-) nämnas, men han har också skrivit alltifrån diktsamlingar och noveller till teaterpjäser.
Sina idéer får Janisch ofta från olika slags observationer, ibland kan det vara en rad i en dikt, en annan gång ett fotografi – som det fotografi han fick av en hängbro som med tiden mynnade ut i Die Brücke (2010), idag en av hans mest framgångsrika böcker. Han brukar skriva ner alla idéer och spara dem i olika byrålådor: en låda för dikter, en annan för bilderböcker, en tredje för deckare, och så vidare.
Genom åren har Janisch arbetat med många olika illustratörer, varav samarbetet med slovenska Maja Kastelic i På resa med H C Andersen blivit särskilt hyllat.
Janisch har nominerats till de mest prestigefyllda internationella priserna som ALMA-priset och H C Andersen-medaljen men framförallt belönats med många priser i hemlandet. Exempelvis har han vid hela nio tillfällen belönats med Österrikiska Barn- och ungdomsbokspriset (Österreichischer Kinder- und Jugendbuchpreis). År 2020 belönade Deutschen Akademie für Kinder- und Jugendliteratur honom för hans livsgärning med Stora priset.
Idag bor Janisch med sin familj i Wien, där hans fru arbetar som psykoterapeut, men de tillbringar också mycket tid i Strem i södra Burgenland där de har ett gammalt hus och en ombyggd lagård där han har sitt arbetsrum. När deras dotter föddes skrev Janisch boken Wie war das am Anfang? (2010) om allt man kan bli i livet och avslutar den med konstaterandet ”Du kommer att bli människa.” – när läsaren sedan vänder blad står det ”Nu.”
Länkar
» Heinz Janischs hemsida
» Heinz Janisch berättar om ”På resa med H C Andersen” på Wiens bibliotek (obs! på tyska!)