Serge Bloch
Serge Bloch (f. 1956) är en fransk konstnär och bilderboksillustratör som både i hemlandet och internationellt uppnått ikonisk status. Trots att han vid det här laget gett ut flera hundra barnböcker och hans illustrationer regelbundet figurerar i världens ledande tidskrifter och tidningar är Den stora berättelsen om en liten linje den första av hans böcker som utkommer i Sverige.
Blochs illustrationer kännetecknas av lekfull kreativitet sida vid sida med påtaglig enkelhet där den enklaste linje kan leda till de mest fantastiska äventyr – endast fantasin sätter gränserna. Enkelheten bidrar till att Blochs verk med få undantag fungerar för alla åldrar, såväl för barn som för vuxna, och därtill är gångbara internationellt. Han föredrar att arbeta i traditionella medier som penna och papper, och inspireras särskilt av andra konstnärer som bemästrat linjens magi, såsom Paul Klee, Saul Steinberg, Roland Topor, R. O. Blechman och André François. Den stora berättelsen om en liten linje är en hyllning till alla dem och många andra – och till teckningskonsten.
Serge Bloch föddes i Colmar, en vacker liten residensstad med korsvirkeshus och kanaler nära gränsen till Tyskland. Som liten tyckte han mycket om att läsa franska och belgiska serietidningar, med hjältar som Tintin, Asterix and Spirou – och inspirerades även att börja teckna själv. I vuxen ålder studerade Bloch vid École Supérieure des Arts Décoratifs i Strasbourg, under en annan legendarisk illustratör vid namn Claude Lapointe, som öppnade Blochs ögon för illustratörsyrket. Redan under studieåren kom Bloch att illustrera förstasidan på en dagstidning i Strasbourg. Inte långt efter studierna började han arbeta med barn- och ungdomsböcker, som visuell chefredaktör för Bayard, ett av Frankrikes äldsta förlag. Med tiden fick han – vid sidan av böckerna – allt fler uppdrag för tidningar och tidskrifter som The New York Times, The Boston Globe, The Washington Post, Time Magazine, Le Monde, Chicago Tribune, The Los Angeles Times, National Geographic etc. Än idag publiceras Blochs illustrationer i flera av dessa, och han har dessutom arbetat en hel del med reklam samt även ritat bilder till frimärken.
Bland de över 300 böcker som Serge Bloch illustrerat finns de bästsäljande seriealbumen om Max et Lili, som han bidragit till sedan 1992 i långt över 100 volymer, varav flera avhandlar svåra ämnen. Vidare finns i Blochs produktion även exempelvis Moi j’attends (från 2005, tillkommen i samarbete med Davide Cali), där det istället för en linje finns en röd livstråd som löper igenom boken, Mon Petit Roi (2009), där en tecknad rollfigur fantasifullt samspelar med fotograferade händer, och Et avant (2013, i samarbete med musikern Charlélie Couture), där det i mitten av boken finns ett hål som på varje uppslag får olika betydelser tack vare den tecknade omgivningen. Nyckeln för Bloch är hela tiden att finna en enkel idé som samtidigt är originell.
Två av Blochs böcker har även omvandlats till animerade tv-serier, varav särskilt Samsam från 2007-2011 (baserad på böckerna som utkommit sedan 2001 samt olika inhopp i småbarnstidskriften Pomme d’Api) setts av över 200 miljoner världen över. TV-serien är även känd för svensk publik, efter att under flera år ha visats på Barnkanalen. Vidare har Bloch medverkat på utställningar över hela världen och även tilldelats flera priser, däribland två guldmedaljer från internationella Society of Illustrators (2005 respektive 2015), franska Prix Baobab (2005) och Bologna Ragazzi Award (BRAW) under Barnboksmässan i Bologna (2007).
Idag delar Bloch och hans livspartner, Mireille Vautier (även hon konstnär), sin tid mellan New York och Paris, där han sedan några år tillbaka undervisar på Ecole des Arts Décoratifs. Paret har två vuxna söner. Den äldre av dem, Samuel, var en direkt inspirationskälla till Samsam och med yngsta sonen Leon gjorde Bloch en bok om skolan – L’Ecole de Léon (2000). Emellertid är Bloch i sin produktion särskilt stolt över Den stora berättelsen om en liten linje då det är en bok om livet och glädjen över att teckna – ett tack från upphovsmannen själv för att ha haft linjen med sig i livet, och samtidigt utformad med en förhoppning om att inspirera alla som läser boken till att känna ett sug att skapa sina egna teckningar, och se vart linjen tar dem.
Länkar
» Serge Blochs hemsida
» Serge Blochs blogg
» Serge Blochs illustrationer i urval
» Serge Blochs Instagram-konto
» Picturebook Makers – Intervju med Serge Bloch
» The Early Hour – Intervju med Serge Bloch