Titel: Ringen och andra sagor
Författare: Helena Nyblom
Illustratör: Jenny Berggren
Antal sidor: 144
Höjd: 19 cm
Bindning: Häftad
ISBN: 91-976201-0-6 (978-91-976201-0-6)
Utgivning: 2006-05
Genre: Sagosamling

Författare

Ringen och andra sagor

av Helena Nyblom

Om prinsen som fann en ring, drottningen som fick pärlor för sina tårar, havsungen som fann en vän på torra land, riddardottern som blev förförd av sjökungen och flickan som dansade sig till ett kungarike och förbi.

Helena Nyblom (1843-1926) var en av de mest produktiva, intressanta och uppskattade sagodiktarna i Sverige vid sekelskiftet 1900. Hon föddes i Köpenhamn men flyttade 1864 till Uppsala.

Denna samling består av fem av Helena Nybloms mest magiska och gripande sagor från 1897 till 1914 och är hämtade ur hennes första sagosamlingar Det var en gång 1 och Det var en gång 2 respektive två årgångar av Bland tomtar och troll:

Ringen
Drottningens halsband
Bubblan
Agneta och sjökungen
Flickan som dansade förbi alla

Eva Nordlinder skriver i förordet till boken:
”Som konstsagoförfattare är hon såväl representativ som originell. /—/ Helena Nybloms sagor visar tydligt hur konstsagogenren utnyttjades av kvinnliga författare till att gestalta och bearbeta personliga frågor och konflikter. Grunden till sagorna är dock en blandning av folksagomotiv och romantiska idékomplex. /—/ Konstnärsproblematik, kvinnans frigörelse och rätt till självförverkligande gestaltas i många av Helena Nybloms sagor.”

Pressmaterial

Ursäkta röran! Vi bygger om!