av Michael Haneke och Thomas Assheuer
Den österrikiske filmskaparen Michael Haneke, som alltid varit svår att komma in på livet och sällan låtit sig intervjuas, ger i Närbild Michael Haneke för första gången uttryck för sina tankar om film och samhälle i en serie samtal. Boken skapar en unik förståelse för Hanekes livsverk, med vilka han satt djupa avtryck i vår samtidsfilm.
Hanekes rika och inte sällan provocerande filmer som Funny Games, Pianisten och Det vita bandet blottlägger bland annat problem och misslyckanden i moderna, främst europeiska, samhällen men riktar också kritik mot amerikansk film som i Hanekes tycke inte ger åskådaren tillräckligt utrymme för eftertanke.
I intervjuboken Närbild: Michael Haneke berättar han i djuplodade samtal med Thomas Assheuer om sin karriär; från tonårig biobesökare i Wiener Neustadt, sina akademiska studier, tiden som filmkritiker och debuten som teveregissör år 1974 ända in i vår tid med alla de framgångar Haneke nått de senaste åren, inte minst med de Guldpalmsbelönade Det vita bandet och Amour. I intervjuerna kommer läsaren nära demonregissörens tankar kring film och filmskapande, både vad gäller filmernas innehåll och Hanekes estetiska och etiska arbetsprinciper.
Boken utkom i Tyskland 2008 och följdes av en reviderad nyutgåva två senare, kompletterad med bland annat en intervju om Det vita bandet. För den svenska utgåvan har Thomas Assheuer intervjuat regissören även om den Guldpalmsbelönade, bioaktuella Amour. Därmed innehåller denna bok unikt stoff som aldrig tidigare publicerats i något sammanhang.
Boken innehåller även två synnerligen läsvärda essäer av Haneke själv, där den ena handlar om hans store förebild Robert Bresson och den andra om våld och media – teman som genom åren i hög grad förknippats med Hanekes filmvärld.