av Frida Åslund
Fridas stad har brunnit upp och familjen flyttar ut på landet. Här finns mycket nytt att upptäcka, men ibland blir det lite väl spännande för den tioåriga Frida.
Vad händer egentligen med det hemska benrangelspöket om nätterna, och varför vill inte den elaka tandvärkshäxan lämna henne i fred? Vad finns under Tväråbrons valv och vems ögon är det som lyser mot henne i skogsbrynet? Vad var det som hände i Döbelns park under kriget? Och när ska Maria äntligen börja kalla henne för fröken?
I skolan lurar också det otäcka Uppförandet, men det lyckas inte få stopp på Fridas alla bus.
Boken innehåller ett flertal unika fotografier som skildrar livet i Umeå åren 1885-1894.
Idéhistorikern Björn Olsson skriver i efterordet till boken:
”Det var något alldeles nytt och annorlunda med boken och dess författare. Hon tog vår norrländska landsända på allvar, och skildrade den med en insikt och detaljrikedom som förvånade oss. /—/ Umeå förvandlades under 1800-talet från att vara en obetydlig kuststad till en betydande handels- och hamnstad. /—/ Det var en formlig invasion av nya intryck för ögat och örat som, med den reguljära båtförbindelsen söderifrån vällde in i det dittills ganska isolerade Umeå. Detta gjorde att häpnadsväckande berättelser och myter frodades. /—/ Böckerna om Frida berättar om en förlorad värld, både en mental och en materiell. Fast byggnader och platser i många fall finns kvar är de nu förändrade. Att läsa böckerna manar fram känslor av nostalgi och vemod, en saknad efter barndomstiden.”
Fridas nya värld utspelar sig i Umeå 1888-1894. Det är andra delen av två i en nyutgivning av Frida Åslunds barnbokstrilogi och innehåller den senare delen av Frida i Per-Nils-gården (1928), Tiden går (1932) samt en fristående berättelse som inte ingick i originaltrilogin. Första delen i vår nyutgivning heter Folke och Frida.