Titel: En natt i den svenska sommaren
Författare: Erland Josephson
Antal sidor: 224
Höjd: 21,8 cm
Bindning: Inbunden
ISBN: 978-91-86095-16-1
Utgivning: 2011-05
Genre: Dramatik med CD-pjäs

Författare

En natt i den svenska sommaren

av Erland Josephson

”Jag låg vaken i den vita natten som var en sån besvikelse för honom. Ett hinder för hans ångest som gav honom ångest. Gardinen rörde sig sakta som om han satte den i rörelse med sin andedräkt. Han sa att han behövde en svart himmel. Jag sa att det stod i hans manuskript att natten var vit. Ja, sa han, jag skrev fel. Jag skulle skrivit att himlen var svart.”

En stor rysk regissör spelar in en film någonstans i Sverige. Medan han envetet söker den perfekta bilden i den vita sommarnatten, står produktionen stilla och skådespelarna blir allt mer uppgivna.

En natt i den svenska sommaren är en både filosofisk och rolig pjäspärla – med startpunkt i inspelningen av Andrej Tarkovskijs sista film Offret – där Erland Josephson på ett briljant sätt fångar filmskapandets eviga väntan och frågor om livet, konsten och språket.

Denna volym rymmer även ett unikt föredrag där Josephson sammanfattar sitt samarbete med Tarkovskij samt en CD med Radioteaterns Prix Italia-belönade uppsättning av dramat, i regi av Staffan Roos och med en rollista som utöver Josephson består av bland andra Börje Ahlstedt, Claire Wikholm och Sven Lindberg.

Pressmaterial

Ursäkta röran! Vi bygger om!