Titel: Att vara vid filmen
Författare: Allan Ekelund
Formgivare: Pia Löfstedt
Antal sidor: 216
Höjd: 21 cm
Bindning: Halvklotband
ISBN: 978-91-89456-02-0
Utgivning: 2022-05
Genre: Filmhistoria, Memoarer

Författare

Att vara vid filmen

av Allan Ekelund

Allan Ekelund (1918-2009) inledde sin bana som teaterskådespelare, men slumpen förde honom på 1940-talet in i filmens värld. Som regiassistent och med tiden legendarisk produktionsledare för närmare hundra filmer, kom han att arbeta nära sin tids främsta filmskapare, som Ingmar Bergman, Hasse Ekman och Vilgot Sjöman, och de flesta av landets stora film- och teaterskådespelare.

Här bjuds vi in till myllret bakom kulisserna på Filmstaden i Råsunda och en minnesresa genom svensk film- och kulturhistoria. Det långvariga samarbetet med Ingmar Bergman får särskilt stort utrymme när Ekelund redogör för sitt spännande och händelserika yrkesliv, men vid sidan av alla stjärnor ryms här även porträtt av mindre kända filmarbetare och skådespelare från svensk films storhetstid. Om alla dessa och mycket mer berättas öppet och underhållande i denna rikligt illustrerade bok med en stor mängd tidigare opublicerat bildmaterial.

Stig Björkman har skrivit förordet och för boken har det även gjorts intervjuer med kulturprofiler som minns Ekelund, alltifrån Harriet Andersson till Mats Ek.

Pressmaterial

Ursäkta röran! Vi bygger om!